Τελευταία Νέα

Βραχυχρόνια Εκμίσθωση

Μείζον θέμα και αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των συνιδιοκτητών είναι η βραχυχρόνια εκμίσθωση διαμερισμάτων πολυκατοικιών.

Τι συμβαίνει λοιπόν;  Επιτρέπεται ή όχι η βραχυχρόνια μίσθωση σε ένα κτίριο ή μία πολυκατοικία;

  1. Προβλέπεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας ;

Οι περισσότεροι κανονισμοί πολυκατοικιών , καθώς η συγγραφή τους έγινε αρκετά  χρόνια πριν , προέβλεπαν απαγόρευση χρήσης όσον αφορά χαρτοπαικτικές λέσχες, ιατρεία, οίκους ανοχής, γραφεία τελετών και πολιτικά γραφεία.  Επομένως μόνο αν αναφέρεται ρητά η συγκεκριμένη απαγόρευση αποκλείονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

  1. Και αν δεν υπάρχει κανονισμός τι ισχύει από νομοθεσία;

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Ν. 4472/2017, «η οικονομική εκμετάλλευση διαμερίσματος μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών για χρονική διάρκεια μικρότερη του έτους είναι νόμιμη.

  1. Και αν επιτρέπεται, τι ισχύει για τις χρεώσεις στις κοινόχρηστες δαπάνες;

Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να προβλέπει την επιπλέον επιβάρυνση των επαγγελματικών χώρων σε κοινόχρηστες δαπάνες , όπως καθαριότητα και συντήρηση ανελκυστήρα. Επομένως για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει σχετική συμφωνία όλων των ιδιοκτητών.

Συνεπώς, καλό θα ήταν οι ιδιοκτήτες των εν λόγω διαμερισμάτων να ενημερώνουν τους ‘επισκέπτες’ τους ότι δεν μένουν σε ξενοδοχείο αλλά σε κτήριο κατοικιών και οφείλουν  να σέβονται τόσο τους ενοίκους όσο και τους κανονισμούς της κάθε πολυκατοικίας, για την ομαλή συγκατοίκηση όλων.